Op 8 november 2018 werd de duurzame deal (Samen Duurzaam Deal voor E-autodelen & Laadinfra) ondertekend om samen met een groot aantal partijen 500 elektrische deelauto’s te laten rijden in 2022 in Amersfoort. Duurzaam Soesterkwartier is een van de initiatiefnemers en onze collegas van Duurzaam Nieuwland en Amersfoort-Zuid ondertekenden deze deal ook.

Op de Dag van de Duurzaamheid, woensdag 10 oktober 2018, kunnen inwoners uit Amersfoort en omstreken gratis, uit rioolwater geproduceerde, kunstmestkorrels ophalen.

Inwoners zijn van harte welkom op de rioolwaterzuivering Amersfoort, tussen 10.00 en 14.00 uur aan de Neonweg 30, industrieterrein de Isselt.

Op woensdag 23 mei organiseerde Vereniging Duurzaam Soesterkwartier haar jaar event op een unieke locatie: het Kringloopcentrum op de Isselt.
Fokke de Jong trapte de avond af met een terugblik op de activiteiten van de vereniging. Annie Tiekstra nam het stokje over en leidde ons door de wereld van het afval en vooral het vermijden ervan. Inspirerende verhalen van mensen die elk op hun eigen manier bezig zijn met het afvalvraagstuk:

  • Jessie Kroon vertelde over haar Zero Waste lifestyle.
  • De Nieuwe Graanschuur promootte hun verpakkingsarme winkel, ook het voedsel collectief is aanwezig.
  • Hemmo Hagedooren, Rova medewerker, vertelde over initiatieven om afvalstromen te scheiden en te beperken.

 Een uitgebreid verslag van de avond vindt u op soesterkwartier.info

Duurzaam Soesterkwartier kan terugkijken naar een actief jaar met weer veel gerealiseerde duurzame maatregelen. Zo bestond de werkgroep Groene Spoor 10 jaar en werd in september uitbundig gevierd. Mijlpaal voor Soesterhof is de handtekening van een woningcorporatie voor de realisatie van huurwoningen in samenwerking met de Soesterhoffers. Aandeelhouders van de zonnepanelen op basisschool t Anker kregen de eerste beloning uitgekeerd via de Stichting Zon@School. De windwerkgroep Soesterwijkwiek kan op verdere steun rekenen van de gemeente in de realisatie van de plannen voor 1 of meer windmolens op industrieterrein De Isselt. Ook werden in 2017 twee energie avonden gehouden in buurthuis de Nieuwe Sleutel. Tientallen aanwezigen lieten zich informeren over isolatie, groene daken, warmtepompen, vloerverwarming en andere toepassingen die leiden tot minder energieverbruik in eigen huis.

Maar niet alle zaken en ideeën leiden tot een onverdeeld succes. Bij sommige werkgroepen raakte de energie op of leidden de acties niet tot het gewenste resultaat. Maar omdat in het Soesterkwartier heel veel mensen actief zijn binnen de vereniging is er altijd wel wat te doen en iets te vieren. Dat maakt onze vereniging op zowel het technische terrein alswel op het sociale domein van duurzaamheid sterk en zien velen binnen de stad maar ook daarbuiten ons als een goed voorbeeld. Dat is te zien aan de media aandacht en de belangstelling van studenten en onderzoekers, ambtenaren en maatschappelijke organisaties die graag met ons in contact willen komen.

Wat ook in 2017 tot stand is gebracht is de verduurzaming van huurwoningen. De MARS buurt is daarvan een mooi voorbeeld. En de elektrische deelauto wordt steeds zichtbaarder in de wijk. Ofwel meer en meer bedrijven en organisaties nemen maatregelen in onze wijk om energie te besparen en de uitstoot van broeikasgasemissies te beperken.

Voor 2018 gaan we weer verder met de bestaande werkgroepen en hebben we nieuwe gevormd: zo zijn er plannen voor operatie Steenbreek Soesterkwartier (stenen uit de tuin; groen erin), het verbeteren en vergroenen van het openbaar terrein (Zaaigroen), welkomstdoos voor nieuwe bewoners; aanpak zwerfafval, aardgasloze buurtjes en de nieuwe werkgroep met de topnaam WZN: Werkgroep Zonder Naam.....Geïnteresseerd om ook in andere activiteiten deel te nemen? Neem dan contact op.

Met een vriendelijke groet, Fokke de Jong

“We beginnen niet met: laten we de hele planeet redden, dat is te groot. Maar laten we beginnen met onze eigen woonplaats” Een citaat uit de docufilm demain (tomorrow) uit 2016. Laat je inspireren en kijk samen met wijkgenoten naar deze film.

Wij organiseren 2 filmavonden in februari en aansluitend praten we graag verder over hoe we dit kunnen vertalen naar de wijk en onze eigen leefomgeving.

Vanwege de lengte van de film knippen we deze op in twee stukken. Op dinsdag 13 februari vertonen we het eerste deel (landbouw en energie), Een week later op woensdag 21 februari laten we het resterende deel zien met de thema’s economie, democratie en onderwijs. Je bent welkom op beide avonden, maar de delen zijn ook heel goed afzonderlijk te zien, dus zonder de andere delen.

We hebben een beperkt aantal zitplaatsen dus aanmelden is nodig bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van de datum en het aantal personen. Beide avonden beginnen om 20.00 uur in de Samenwerkplaats aan de Soesterweg (naast de boulderhal op het NS-terrein).

Doen dus. Niet morgen maar vandaag!

Neem alvast een voorproefje en kijk naar de trailer van de film.